01

Ο Παραδοσιακός Ξενώνας Ηδύλη

Ο Παραδοσιακός Ξενώνας Ηδύλη στον παραθαλάσσιο οικισμό του Πανόρμου, στο νομό Ρεθύμνου, είναι ένα επιβλητικό, διατηρητέο, παραδοσιακό πετρόκτιστο κτήριο με μεγάλες, εντυπωσιακές βεράντες και έναν μαγευτικό κήπο.

Μόλις 100μ. από την παραλία και 80μ. από το κέντρο του χωριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τα καταστήματα, ο ξενώνας αναστηλώθηκε λίγα χρόνια πριν, κρατώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της βενετσιάνικης και κρητικής αρχιτεκτονικής του, όπως τους οντάδες, τις καμάρες και τους πέτρινους τοίχους.

Τα τρία διαμερίσματα του ξενώνα  ΑγιόκλημαΥάκινθος, και Γιασεμί έχουν ανακατασκευαστεί με ευαισθησία και γούστο, έτσι ώστε να συνδυάζουν απόλυτα τη λειτουργικότητα και την άνεση με την Κρητική παράδοση.

02

Η Iστορία του Kτηρίου

Ξενώνας, Ξενοδοχεία, Δωμάτια, Πάνορμο Ρέθυμνο Κρήτη

Το ιστορικό κτήριο που στεγάζει τον Παραδοσιακό Ξενώνα Ηδύλη κτίστηκε την εποχή που το Πάνορμο γνώρισε ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη λόγω του λιμανιού του, το οποίο ήταν το κέντρο εξαγωγής των αγροτικών προϊόντων της περιοχής προς άλλα λιμάνια της Μεσογείου.

Σήμερα το κτήριο αποτελεί σημαντικό μνημείο της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, μιας και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του φανερώνουν τον ξεχωριστό χαρακτήρα του, καθώς και τη λειτουργικότητά του σε διάφορες χρονικές περιόδους.

Μνημείο της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου.

Τις πρώτες δεκαετίες που ακολούθησαν την κατασκευή του, το κτήριο στέγασε το Ειρηνοδικείο του Πανόρμου που αποτελούσε την έδρα του Δήμου, ενώ μεταξύ 1904-1912, κατά τη διάρκεια της μεγάλης ακμής της περιοχής που διατηρούσε τότε την ονομασία Καστέλι, λειτούργησε ως πανδοχείο.

Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, με τη συγκέντρωση των πρώτων επαγγελματιών στον οικισμό, το κτήριο μετατράπηκε σε ξυλουργείο ενώ, στη σύγχρονη εποχή, αποτέλεσε κατοικία όσων προτίμησαν τη μετοίκηση από την ενδοχώρα της επαρχίας στον παράλιο οικισμό που διατηρούσε ακέραια την αίγλη του παρελθόντος. Τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα, το κτήριο πέρασε στην κατοχή της οικογένειας του σημερινού ιδιοκτήτη του.

Κηρύχθηκε Διατηρητέο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και χαρακτηρίστηκε ως Τυπικό Λαϊκό Σπίτι στον παραδοσιακό πυρήνα του οικισμού Πάνορμο του Δήμου Μυλοποτάμου. Ανακαινίστηκε το 2004 και άρχισε τη λειτουργία του ως ξενώνας τον Απρίλιο του 2005 με την επωνυμία Παραδοσιακός Ξενώνας Ηδύλη.

Χωρίστηκε σε τρεις κατοικίες, κρατώντας αναλλοίωτα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτηρίου και τις επιδράσεις του από την Βενετσιάνικη και την Κρητική αρχιτεκτονική (καμάρες, οντάδες, ξύλινα ταβάνια, τζάκια, πατητήρι, φουρούσια).